U hoort of leest het wellicht wel eens in de media: ‘de verdachte zit in alle beperkingen’. Wij leggen uit wat dat betekent.
Een aangehouden verdachte kan een bevel beperkingen opgelegd krijgen. Tijdens de duur van dit bevel wordt de verdachte in zijn contacten met de buitenwereld beperkt.
Het gaat verder dan het niet mogen bellen met familie of het niet kunnen ontvangen van bezoek. Er mogen ook geen brieven of e-mails geschreven worden. Ook het luisteren naar radio en televisie of het lezen van kranten en tijdschriften kan worden verboden.
De bedoeling is dat door het bevel de verdachte niet in contact komt met de buitenwereld. Of de buitenwereld met hem contact zoekt. De verdachte kan dan geen gevoelige informatie en waarschuwingen doorgeven of ontvangen.
Met zijn advocaat mag een verdachte altijd contact houden. Dit kan justitie niet verhinderen. Ook mag een minderjarige verdachte in de meeste gevallen met zijn ouders en/of voogd blijven spreken.
Als een verdachte in beperkingen zit, kunnen wij als advocaat niets over het onderzoek zeggen tegen familie. Het doorgeven van berichten aan de verdachte, hoe goed bedoelt ook, mag ook niet. Voor de verdachte, familie en advocaat frustrerend en vervelend. Zeker als justitie wel informatie naar buiten brengt.
De beperkingen mogen daarom ook niet langer duren dan strikt noodzakelijk. Als de beperkingen niet (langer) nodig of te uitgebreid zijn, ondernemen wij actie. Tegen het bevel beperkingen kan bezwaar worden gemaakt. Dit zullen wij in overleg doen.