De Beroepsopleiding Advocaten

Advocaat kun je niet zomaar worden. Na de rechtenstudie op de universiteit moet daarvoor de Beroepsopleiding Advocaten gevolgd worden. In drie jaar word je als advocaat-stagiaire klaargestoomd om daarna zelfstandig als advocaat te werk te gaan.

Sinds december 2022 is onze collega Carmen Kooijmans beëdigd als advocaat. In maart 2023 is zij begonnen aan de beroepsopleiding. De beroepsopleiding start traditiegetrouw met een tweedaagse in Woudschoten. Tijdens deze tweedaagse bijeenkomst wordt de nadruk gelegd op de gedragsregels die voor advocaten gelden en het tuchtrecht voor advocaten. Ook maak je kennis met de andere advocaat-stagiaires met wie je de komende drie jaar in de opleidingsgroep zit.

De Beroepsopleiding Advocaten heeft sinds 2021 een meer praktische insteek. In het eerste deel van de beroepsopleiding wordt daarom vooral de nadruk gelegd op vaardigheden. Zo worden gesprekssituaties met acteurs geoefend, stukken geschreven en zittingen nagebootst. Deze vaardigheden past de advocaat-stagiaire vervolgens toe in de praktijk.

De eerste opleidingsdagen zijn Carmen tot nu toe erg goed bevallen. “Het zijn erg lange, intensieve en leerzame dagen. Gelukkig zit ik in een leuke groep met advocaat-stagiaires. We leren ontzettend veel van de trainers en van elkaar. Ik kijk ontzettend uit naar de andere opleidingsdagen!”